Brownie – niegdyś ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej, dzisiaj przyrządzane na całym świecie na tysiąc sposobów.
My proponujemy Wam wersję z batatów. Chociaż przygotowaniem różni się nieco od oryginału – smakuje tak samo dobrze!
Brownie:
– 3 duże bataty (ok. 800g)
– banan
– 2 jajka
– 60g odżywki białkowej
– 60g mąki jaglanej
– 20g oleju kokosowego
– 5g cynamonu
– 20g ciemnego kakao
Ugotuj bataty bez soli. Wystudzone zblenduj z jajkami, bananem i olejem. Odżywkę białkową zmieszaj z mąką, kakao i cynamonem. Połącz składniki mokre z suchymi. Jeśli masa jest za sucha, polecam dodać odrobinę wody gazowanej.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
Polewa:
– 20g kakao
– 50g mleczka kokosowego
– 20g erytrolu
Zmieszaj składniki. Polej wystudzone ciasto.
Smacznego 🙂
Autor: Katarzyna Krauzowicz