Każda z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego…
W takiej chwili zazwyczaj nie przemawiają do nas żadne racjonalne argumenty.
Co z tego, że trener mówi, że ciastko kaloryczne, że nie zdrowe… Po prostu musimy je zjeść i już! 😀
Choć w momencie konsumpcji czujemy się zwykle wspaniale, to prędzej czy później w głowie pojawia się pytanie: „czy aby na pewno ten batonik był mi niezbędny do szczęścia?”…
A co jeśli powiemy Wam, że są słodkości (równie dobre), które możecie jeść całkiem legalnie?
[UWAGA! Legalnie – nie znaczy bez ograniczeń!]
Poniżej kilka naszych propozycji na „słodkie co nieco”. Jeśli byłaś na babskiej środzie, być może miałaś już okazję spróbować ich na żywo.
Jeśli nie – zdaj się na nas – są równie pyszne, jak zdrowe! 🙂
Na tego rodzaju „słodycze” nawet trenerzy dają przyzwolenie…

Ciasto fasolowe z gruszką

Delicious pear cake with chocolate

Składniki:
– puszka czerwonej fasoli,
– 2 dojrzałe banany,
– 2 jajka,
– 5 łyżek mąki jaglanej,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– 40g odżywki białkowej o smaku czekoladowym,
– gruszka,
– garść orzechów włoskich,

Wykonanie:
1. Fasolę, banany, jajka, mąkę jaglaną, proszek do pieczenia oraz odżywkę białkową – zmiksuj.
2. Powstałą masę wylej na blaszkę.
3. Na ciasto wyłóż pokrojoną gruszkę i włóż do piekarnika (nagrzanego do 180°C).
4. Piecz w piekarniku przez ok. 45 min.
5. Chwilkę przed końcem pieczenia posyp ciasto posiekanymi orzechami.

Ciasto marchewkowe

carrot cake with nuts and cream

Składniki:
– 3 duże marchewki,
– 250g mąki żytniej,
– 125g brązowego cukru,
– 3 jajka,
– szczypta soli,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 150g oleju kokosowego,

Wykonanie:
1. Przygotowujemy sobie dwie miski.
2. W jednej połącz: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
3. W drugiej ubij jajka z cukrem, a powstałą masę dodaj do miski z mąką.
4. Zmiksuj wszystko razem z olejem i ekstraktem waniliowym.
5. Dodaj startą marchewkę i wymieszaj wszystko szpatułką.
6. Piecz przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
7. Następnie wystudź ciasto do temperatury pokojowej i posmaruj serkiem mascarpone.
8. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

Kulki mocy

Konfekt

Składniki:
– 100g zmielonych płatków owsianych,
– 100g odżywki białkowej,
– 50g suszonych daktyli,
– 50g posiekanych orzechów,
– 20g oleju kokosowego,

Wykonanie:
1. Namocz daktyle.
2. Gdy zmiękną, zblenduj na „karmel” z olejem kokosowym.
3. W osobnej misce wymieszaj suche składniki, dodaj „karmel” i wymieszaj.
4. Powstała masa powinna konsystencją przypominać krówkę. Uformuj z niej kulki.
5. Do masy możesz dodać kakao lub sól do smaku.

Zachęcamy do wypróbowania powyższych przepisów.
Tak naprawdę zdrowe podejście do życia to NIE ograniczenia, a poszukiwanie korzystniejszych dla naszego zdrowia rozwiązań!
Nasze ciasta z pewnością są świetną alternatywą dla nafaszerowanych chemią i cukrem sklepowych batoników.
Dokonuj świadomych wyborów, a Twój organizm będzie Ci za to wdzięczny. 🙂

Autor: YouCan Team