25.09.19 roku odbyła się 10 edycja Babskiej Środy! Oprócz wspaniałych gości i cudownych prelegentek, jak zwykle mogłyście spróbować przygotowywanych przez nas FIT smakołyków. Na stole było dużo sprawdzonych przekąsek, ale również 3 nowe propozycje: „soczewiaki”, FIT mleczna kanapka oraz daktylowe kulki mocy. Z tego co wiemy – jedzenie Wam smakowało, zatem udostępniamy przepisy, abyście mogły od czasu do czasu przygotować sobie takie jedzonko w domu.
Soczewiaki
CIASTO
Składniki:
– 750 g obranych ziemniaków,
– 150 g mąki (szklanka).
Przygotowanie:
1. Ugotuj ziemniaki, następnie rozgnieć je i wystudź.
2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę i sól do smaku.
3. Wyrób ciasto.
FARSZ
Składniki:
– 200 g soczewicy czerwonej,
– ½ dyni hokkaido,
– 1 duża cebula,
– 20 ml oliwy z oliwek (1 łyżka),
– sól, pieprz, tymianek i czosnek do smaku.
Przygotowanie:
1. Soczewicę ugotuj do miękkości.
2. Dynie umyj, wydrąż, obierz, pokrój i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie.
4. Do cebuli dodaj soczewicę i upieczoną dynię.
5. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.
6. Piekarnik rozgrzej do 180 st.C.
7. Z ciasta ziemniaczanego uformuj małe placki, na środku umieść łyżeczkę farszu i zaklej brzegi.
8. Soczewiaki umiesz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym oliwą.
9. Piecz ok. 20 minut aż będą rumiane.
FIT mleczna-kanapka
CZEKOLADOWY BISZKOPT
Składniki:
– 2 jajka,
– 50 g mąki ryżowe,
– 80 g ksylitolu,
– 30 g kakao rozpuszczonego w 50 ml wrzątku,
– łyżeczka aromatu wanilia/karmel,
– 75 g oleju kokosowego,
– 75 g gorzkiej czekolady 80%.
MLECZNY KREM:
– 500 g chudego twarogu,
– 50 g jogurtu naturalnego/greckiego,
– 50 g odżywki białkowej (biała czekolada/kokos).
Przygotowanie:
CIASTO:
1. W rondelku rozpuszczamy ze sobą olej kokosowy, czekoladę, kakao i odstawiamy do przestygnięcia.
2. W misce roztrzepujemy jajka razem z ksylitolem i aromatem waniliowym, po czym dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy.
3. Do powstałej masy dodajemy mąkę i miksujemy przez chwilę. Całość rozdzielamy na 2 równe porcje, które wlewamy do foremek i pieczemy przez około 8-10 minut w 180 st.C, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Wykorzystujemy formę kwadratową o boku 20 cm, którą wykładamy folią aluminiową.)
MLECZNY KREM:
4. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki (masa powinna pozostać dosyć gęsta).
5. Wykładamy masę na jeden z przygotowanych biszkoptów, wyrównujemy, a następnie kładziemy drugi biszkopt.
6. Wkładamy ciasto na 20 minut do zamrażarki (łatwiej będzie pokroić).
7. Smacznego!
Daktylowe kulki mocy
Składniki:
– 100 g migdałów,
– 200 g płatków owsianych górskich,
– 200 g daktyli,
– łyżka masła orzechowego,
– cynamon.
Przygotowanie:
1. Zmiel na drobno migdały. Następnie przełóż je do dużej miski i dodaj troszkę cynamonu (według uznania).
2. Zmiel płatki owsiane i przełóż je osobnej miseczki.
3. Zmiel namoczone wcześniej daktyle (wodę z nich przelej do szklanki).
4. Do miski z migdałami powoli dodawaj zmielone daktyle, mieszając widelcem lub rękami.
5. Stopniowo dosypuj zmielone płatki owsiane, jednocześnie cały czas ugniatając powstałą masę, do momentu aż przestanie się ona kleić do rąk (gdyby masa okazała się za sucha – dodaj wody z namoczonych wcześniej daktyli).
6. Całość włóż do lodówki na ok. 15 min – po wyjęciu ciasto będzie bardziej zwarte dzięki czemu łatwiej będzie formować kulki.
Smacznego!
Autorzy: Agnieszka Kraj, Aneta Kłaczkowska, Kasia Wolna, Sylwia Ryś