Świąteczna Babska Środa już za nami.
Pozostaną po niej ciepłe wspomnienia i pyszne FIT przepisy, którymi po raz kolejny dzielimy się z Wami. 🙂
Część z nich pojawiła się już w poprzednich blogowych wpisach, np. pasta z czerwonej soczewicy, bądź jaglane brownie („Fit przekąski z Babskiej Środy”).
Tym razem czas na:
1. Wegański piernik bezglutenowy
2. Fit Sernik z wiśniami
3. Świąteczne kulki mocy
Wegański piernik bezglutenowy
Składniki:
– 3 mocno dojrzałe banany
– 120 g syropu klonowego/miodu
– 70 g oleju kokosowego
– aromat rumowy
– aromat pomarańczowy
– 3 łyżki mleka roślinnego (kokosowe)
– 150 g mąki kukurydzianej
– 60 g mąki kokosowej
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 czubate łyżki kakao
– 1 budyń czekoladowy (proszek)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 18 g przyprawy do piernika
– 15 suszonych śliwek
Przygotowanie:
1. Zblenduj razem wszystkie składniki mokre.
2. Zmieszaj w osobnej miseczce wszystkie składniki suche.
3. Połącz całość – blenduj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Do powstałej masy dodaj pokrojone suszone śliwki i skórkę pomarańczy (jeśli masz ochotę).
5. Przygotuj tortownicę (24 cm średnicy) – wyłóż ją papierem do pieczenia.
6. Piecz w piekarniku przez ok. 35 min. w temp. 180°C (dłużej jeśli użyłaś mniejszej tortownicy i ciasto
jest wyższe).
7. Wierzch możesz polać gorzką czekoladą i posypać posiekanymi orzeszkami.
Przepis pochodzi z: www.przepis.nasukces.pl/weganski-piernik-bezglutenowy/
Fit Sernik z wiśniami
Składniki:
– 1 kg twarogu półtłustego
– 8 jajek
– 250g erytrolu/ksylitolu
– 100g masła/oleju kokosowego
– 2 budynie śmietankowe bez cukru
– 1 opakowanie mrożonych wiśni (450g – możesz użyć innych owoców lub rodzynek)
Składniki na polewę:
– 100g gorzkiej czekolady (min. 70%)
– kilka łyżek mleka krowiego lub roślinnego
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Zmiel twaróg w maszynce lub blenderem.
3. W dużej misce umieść słodzidło i miękkie masło, zmiksuj na gładką masę.
4. Do masy dodawaj po żółtku i dokładnie mieszaj.
5. Następnie dokładaj łyżeczka po łyżeczce zmielonego twarogu.
6. Dodaj budynie i dokładnie zmiksuj.
7. Wsyp wiśnie i wymieszaj łyżką.
8. Białka jaj ubij na sztywną pianę.
9. Dodawaj porcjami pianę z białek do masy serowej i ostrożnie mieszaj.
10. Masę wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 1 godz.
12. Wystudź ciasto.
13. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z odrobiną mleka i polej nią ciasto.
Świąteczne kulki mocy
Składniki:
– 400 surowej kaszy jaglanej
– 200g orzechów włoskich/nerkowca
– 300g daktyli – ilość zależna od preferencji słodkości 😉
– łyżeczka prawdziwego kakao
– 2 opakowania wiórków kokosowych
– miarka odżywki białkowej do posłodzenia (opcjonalnie), można użyć np. ksylitolu lub innego słodzika
(Z podanych składników wyszło ok 50 kulek.)
Przygotowanie:
1) Kasze jaglaną przepłucz 2 razy gorąca wodą, a następnie ugotuj. Odcedź i zostaw na kilka godzin, żeby
stwardniała i była bardziej sypka – będzie łatwiej lepić kulki 😉 Polecam ugotować dzień wcześniej.
2) Kasze, orzechy, daktyle i kakao zblenduj na gładką masę.
3) Do osobnej miski wsyp wiórki kokosowe, a następnie gotową masę zacznij obtaczać (wiórki kokosowe
pomogą uformować zgrabne kulki).
Smacznego! 🙂
Autor: YouCan Team