Czy wiesz, że Polacy jedzą średnio ponad 50 kg cukru rocznie?! Odkąd znalazłam tę statystykę ciągle próbuję sobie wyobrazić taką ilość i nadal jestem nią zszokowana! To prawie 30 łyżeczek cukru dziennie! A przecież każdy z nas wie, że cukier spożywany w nadmiarze  nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Wydaje się logiczne, iż każdemu z nas zależy na dobrym samopoczuciu, zdrowiu, wysokim poziomie energii, a jednak tak trudno nam oprzeć się słodyczom, które tak niekorzystnie działają na nasz organizm.  W czym może leżeć problem? Powodów jest wiele… 

Sposób na poprawę nastroju

Jedną z zauważalnych przyczyn, zwłaszcza w okresie jesiennym, jest chęć szybkiej poprawy nastroju. Kiedy jest mało słońca, a za oknem ponuro i zimno – nasz nastrój spada. Nie bez powodu funkcjonuje hasło „jesienna chandra”. W takich sytuacjach często sięgamy po natychmiastową, aczkolwiek krótkotrwałą przyjemność, czyli czekoladę lub ciasteczko. Robi Ci się błogo… ale to uczucie zaraz mija, więc kolejne ciasteczko… robisz się senna… no to kawa… a do kawy kolejne ciasteczko. I tak możesz spędzić jesień i zimę poprawiając sobie humor czekoladą, odczuwając spadki energii, a gdy zaczyna się wiosna okazuje się, że garderoba wymaga wymiany… na większy rozmiar.

Skąd tyle szumu o cukier?

W ostatnich latach znacznie wzrosło spożycie cukru, a także otyłość w naszym społeczeństwie. I tutaj znów.. przyczyn jest wiele, ale cukier (nazywany „białą śmiercią”) spożywany w nadmiarze to jeden z głównych powodów nadprogramowych kilogramów wśród Polaków. Ponadto sprzyja cukrzycy, występowaniu nowotworów, schorzeń psychicznych, a także infekcjom bakteryjnym i grzybiczym.

Musimy też pamiętać o uzależniającym działaniu cukru. Może jest Ci znane uczucie rozdrażnienia kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic pod ręką? Niestety, uzależnienie od cukru może wpływać na Twoje zachowanie, które trudno będzie Ci kontrolować. Czy chcesz, aby to cukier kontrolował Ciebie? 

Ponadto, im słodsze produkty spożywamy, tym trudniej nam zaspokoić ochotę na słodki smak.  Nie odczuwamy naturalnej słodyczy np. owoców i mamy potrzebę ich dosładzania w koktajlach, czy sałatkach owocowych. Dlatego też często osoby, które przejdą cukrowy detoks zaspokajają swoją zachciankę na słodkie produktami mniej słodkimi i już niewielka porcja słodyczy powoduje „zasłodzenie”. Dodatkowo, wówczas zaczynamy doceniać prawdziwy smak wielu produktów.

Cukier to puste kalorie! Nie dostarcza nam żadnych witamin i minerałów, natomiast bardzo łatwo jest go „przedawkować”. Tym bardziej, że znajdziemy go w składzie wielu produktów, m.in.: jogurtów, dżemów, soków i gazowanych napojów słodzonych cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, a również w pieczywie, ketchupie, wędlinach, gotowych zupach i sosach, musli oraz oczywiście we wszelkiego rodzaju ciastach, cukierkach, żelkach, czekoladzie, kremie czekoladowym. Do tego sam cukier w czystej postaci dodawany do posłodzenia kawy czy herbaty. Łatwo zatem zjeść go zbyt dużo i dostarczyć nadwyżkę kaloryczną do swojego organizmu. Jeśli więc znane Ci jest zdanie „nic nie jem, a tyję”, to polecam przyjrzeć się dokładnie spożywanym produktom.

Czym w takim razie zastąpić cukier?

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni wykorzystaj słodki smak daktyli i bananów jako bazę do wypieków, kulek mocy czy czekoladowych kremów. Na naszym blogu, w kategorii „przepisy” znajdziesz kilka zdrowych propozycji.

Jako substancja słodząca lepszym wyborem będzie erytrol, ksylitol (o ile nie masz zaburzeń mikrobioty jelitowej), czy stewia. Nie zapominaj też o syropie klonowym, czy miodzie z dobrego źródła. Zaznaczam jednak! We wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek i umiar!

Wyzwanie #ListopadBezCukru

Wiem, że odstawienie cukru, nawet przy zdrowszych zamiennikach to trudne zadanie. Jesienna aura również nie zachęca, dlatego zapraszam Cię do wyzwania #ListopadBezCukru!!! Zapewniam Cię, że w grupie jest łatwiej i przyjemniej. Kiedy wiesz, że są inne osoby, które też walczą o swoje zdrowie i czekają każdego dnia na wiadomość jak Ci poszło – jestem pewna, że tak szybko nie odpuścisz! Grupa Cię motywuje, a Ty motywujesz członków grupy. Wchodzisz w to?

Zasady są proste:

start 01.11.2019,

odstawiasz cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, słodycze, słodzone napoje, wypieki cukiernicze,

codziennie relacjonujesz na Instagramie, czy zadanie wykonane (pobierz poniższą grafikę i każdego dnia dodawaj ją na Instastory z odpowiednim oznaczeniem. Nie zapomnij oznaczyć naszego profilu @youcan_studio , żebyśmy mogli zobaczyć Twój raport (w opisie użyj hashtagu #ListopadBezCukru),

koniec 30.11.2019 – jesteś z siebie dumna!

po ukończonym wyzwaniu robisz sobie nagrodę – niech to nie będą słodycze!

PS: zaproś znajomych i rodzinę do gry!

Szczegóły w wydarzeniu: Listopad bez cukru – podejmij wyzwanie!

Autor: Karolina Jarosz