Każda z nas zna to uczucie, gdy raz w miesiącu przychodzi nieodparta ochota na czekoladę i najchętniej jadłybyśmy ją jako zamiennik każdego posiłku ;). Takiego rozwiązania nie polecamy, ale znamy słodką alternatywę jaglane brownie z malinami, bez glutenu i laktozy.
Jedna porcja zawiera:
306 kcal
B: 22 g
W: 32 g
T: 10 g.
Czego potrzebujesz, aby upiec brownie?
Ciasto:
• 200 g kaszy jaglanej (nieco ponad 1 szklanka)
• 300 g banana najlepiej aby był dojrzały (2 duże lub 3 mniejsze)
• 2 jajka
• 150 g odżywki białkowej
• 50 g kakao (5 łyżek)
• opcjonalnie 2-4 łyżki erytrolu/ksylitolu lub innego słodzidła (w zależności od preferencji)
• 300 g malin (możesz wykorzystać truskawki, jagody i jeżyny, również mrożone)
Polewa:
• 50 g gorzkiej czekolady min 80% kakao
• 150 ml mleczka kokosowego
Jak przygotować brownie?
1. Kaszę przepłucz ciepłą wodą, a później sparz wrzątkiem, dzięki temu nie będzie gorzka. Tak przygotowaną, ugotuj do miękkości (około 20 min) i wystudź (może być lekko ciepła).
2. Wystudzoną kaszę zblenduj na gładką masę razem z bananami, jajkami, odżywką białkową, kakao i erytrolem.
3. Masę przelej do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem kokosowym, a na wierzch połóż owoce.
4. Piecz 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka ;). Upieczone ciasto wystudź.
Jak przygotować polewę?
Wlej mleczko kokosowe do rondelka, a gdy się zagrzeje dodaj pokruszoną czekoladę. Gotową polewą polej ciasto i schłodź je lodówce, aby polewa zastygła.
Brownie podziel na 8 porcji i ciesz się słodką przekąską bez grzechu. 🙂
SMACZNEGO!

Autor: Aneta Kłaczkowska