Zbliżają się święta Bożego Narodzenia… czas, w którym dieta i treningi schodzą na dalszy plan, a priorytetem stają się przyjaciele i rodzina. Nie zmarnuj tego wyjątkowego czasu siedząc w kuchni i precyzyjnie odważając składniki każdego posiłku. W życiu są rzeczy ważniejsze od nieustannego liczenia kalorii i treningu siłowego!
Spotkania, długie rozmowy, wspólne śpiewanie kolęd, a wszystko to z ludźmi, których kochasz!
Brzmi świetnie… nieprawdaż? 🙂

Dlaczego by więc nie zatroszczyć się o swoich bliskich w sposób szczególny?!
Obok serników, makowców i ciast z masami, zaserwuj im na talerzu zdrowie!
Poniżej przepisy na zdrowe wypieki, których miałyście okazję spróbować na organizowanej przez nas 13.12.2017 r. Babskiej Środzie:

1. Ciasto jaglane z kremem czekoladowo-orzechowym

IMG_9385

CIASTO   

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 150 g odżywki białkowej (najlepiej o smaku orzechowym, czekoladowym lub czekoladowo-orzechowym)
  • 100 g erytrolu/ksylitolu lub
    innego słodzidła (w zależności od
    preferencji)

Przygotowanie:
1. Kaszę przepłucz wodą, a następnie sparz wrzątkiem (dzięki temu nie będzie gorzka). Tak przygotowaną gotuj do momentu aż będzie miękka (ok. 20 min.) i wystudź.
2. Wystudzoną kaszę zblenduj na gładką masę razem z jajkami, odżywką białkową i erytrolem.
3. Powstałą masę przelej do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem kokosowym.
4. Piecz 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
5. Upieczone ciasto wystudź, a następnie przekrój na pół.

KREM:

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady min. 80% kakao
  • 300 g masła orzechowego
  • mleczko kokosowe (wybierz z puszki część stałą, ponieważ właśnie ona będzie nam potrzebna)
  • 150 g erytrolu/ksylitolu lub innego słodzidła
  • orzechy do ozdoby

Przygotowanie:
1. Wlej do rondelka mleczko kokosowe i podgrzej. Kiedy zrobi się ciepłe dodaj pokruszoną czekoladę i erytrol.
2. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia i miksując powstałą masę, dodawaj małymi porcjami masło orzechowe.
3. Kiedy składniki ładnie się połączą, a masa zacznie gęstnieć, możesz nią przekładać ciasto.

Na koniec wyłóż blaszkę folią aluminiową lub spożywczą i połóż na spód jedną połówkę ciasta (które zostało wcześniej przekrojone w poprzek). Następnie podstawę ciasta wysmaruj kremem, przykryj resztą ciasta, na którą również wylej krem. Całość przystrój orzechami  i pozostaw w lodówce do schłodzenia.

2. Wegański piernik bezglutenowy

IMG_20171213_132402

Składniki:
– 3 mocno dojrzałe banany
– 120 g syropu klonowego/miodu
– 70 g oleju kokosowego
– aromat rumowy
– aromat pomarańczowy
– 3 łyżki mleka roślinnego (kokosowe)
– 150 g mąki kukurydzianej
– 60 g mąki kokosowej
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 czubate łyżki kakao
– 1 budyń czekoladowy (proszek)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 18 g przyprawy do piernika
– 15 suszonych śliwek

Przygotowanie:
1. Zblenduj razem wszystkie składniki mokre.
2. Zmieszaj w osobnej miseczce wszystkie składniki suche.
3. Połącz całość – blenduj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Do powstałej masy dodaj pokrojone suszone śliwki i skórkę pomarańczy (jeśli masz ochotę).
5. Przygotuj tortownicę (24 cm średnicy) – wyłóż ją papierem do pieczenia.
6. Piecz w piekarniku przez ok. 35 min. w temp. 180°C (dłużej jeśli użyłaś mniejszej tortownicy i ciasto jest wyższe).
7. Wierzch możesz polać gorzką czekoladą i posypać posiekanymi orzeszkami.

Przepis pochodzi z: www.przepis.nasukces.pl/weganski-piernik-bezglutenowy/

3. Ciasteczka owsiane (ok. 15 sztuk)

Składniki:
– jabłko
– dojrzały banan
– jajko
– 100 g płatków owsianych górskich
– 50 g orzechów włoskich
– łyżka oleju kokosowego
– kilka daktyli
– łyżka cynamonu

Przygotowanie:
1. Banana zmiksuj z jajkiem, a następnie wymieszaj z płatkami owsianymi.
2. Odstaw na 10 minut, tak aby płatki namiękły.
3. Jabłko zetrzyj na tarce, posiekaj orzechy i daktyle i po upływie wyznaczonego czasu dodaj do do reszty składników.
4. Całość wymieszaj.
5. Uformuj ciasteczka i wstaw do piekarnika (nagrzanego do 180°C) na 20 min.

SMACZNEGO!

Jest smacznie, jest świątecznie, a co najważniejsze –  zdrowo!
W święta Bożego Narodzenia nawet trenerzy mówią ludzkim głosem (i to nie tylko o północy! :)) .
Ekipa YouCan przymyka oko na świąteczne grzeszki, jednocześnie przypominając, że najważniejszy jest umiar, a ósmy kawałek sernika smakuje tak samo jak pierwszy!
Słuchajmy siebie, swego ciała i jego potrzeb, a będziemy szczęśliwe zarówno w święta, jak i po! 🙂

Tekst: Kasia Wolna

Przepisy: Sylwia Ryś, Katarzyna Krauzowicz, Karolina Jarosz, Aneta Kłaczkowska