Dzień Kobiet w YouCan Studio upłynął pod znakiem samorozwoju.
Pozytywne myślenie, samoakceptacja, ukierunkowanie na działanie oraz kreowanie wizerunku – te tematy towarzyszyły nam podczas ostatniej Babskiej Środy.
Oprócz wspaniałych gości oraz cudownych prelegentek, jak zwykle mogłyście skosztować robionych przez nas FIT przekąsek. 😉
Tym razem były to m.in.: fit ptasie mleczko oraz truskawkowo-miętowe kulki mocy. Dodatkowo udostępniamy także sposób na przygotowanie „słoika brownie z malinami”.
Poniżej wstawiamy przepisy.
Pokażcie swoim bliskim, że zdrowe odżywianie nie musi być nudne. 😉
Fit ptasie mleczko
Składniki:
- 500g chudego twarogu
- 30g truskawkowej galaretki bez cukru lub 2 zwykłe galaretki
- 1 opakowanie truskawek mrożonych (450g)
- 1 gorzka czekolada (100g)
Przygotowanie:
- Rozmroź truskawki.
- Galaretki rozpuść w 300ml wody i odstaw do ostygnięcia.
- W dużej misce zblenduj twaróg, truskawki i galaretkę.
- Powstałą masę wylej do blaszki lub pojemnika wyłożonego folią aluminiową i włóż do lodówki do czasu aż stężeje.
- Gotowe ptasie mleczko pokrój w kostkę i polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Przechowuj w lodówce.
Truskawkowo-miętowe kulki mocy
Składniki:
- 200g kasza jaglana
- 100g suszone morele
- 100g orzechy nerkowce
- 3-4 łyżki mleczko kokosowe gęste
- 3-4 świeże truskawki
- kilka listków mięty
- sezam/wiórki kokosowe do obtoczenia
- mąka kokosowa – opcjonalnie do zagęszczenia masy
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj kilka godzin wcześniej i zostaw do wystygnięcia oraz wyschnięcia (jeśli kasza będzie miała zbyt dużo wody masa będzie zbyt rzadka).
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę (powinna być dość gęsta). Jeśli wyjdzie zbyt rzadka dodaj mąkę kokosową.
- Uformuj kulki i obtocz je wiórkami kokosowymi lub sezamem.
Słoik brownie z malinami
Składniki na brownie:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 banany
- 4 jajka
- 150g erytrolu
- 4 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju kokosowego
Pozostałe składniki:
- jogurt naturalny
- maliny (świeże lub mrożone),
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Fasolę dokładnie opłucz i wsyp do blendera.
- Dodaj pokrojone w plasterki banany, jajka, erytrol, kakao, proszek do pieczenia, olej kokosowy i dokładnie zmiksuj.
- Gotową masę przelej do foremki i piecz ok. 60 minut.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź je (nie przejmuj się jeśli będzie lekko mokre).
- Ostudzone ciasto pokrusz i przełóż do słoika lub miseczki.
- Udekoruj jogurtem, malinami i płatkami migdałowymi.
Szukasz inspiracji do przyrządzenia Fit słodkości? Zachęcamy do przejrzenia naszych poprzednich propozycji:
Fit przekąski z Babskiej Środy
Pyszne i zdrowe gofry z malinami
Trzy przepisy na zdrowe i pyszne fit przekąski
Autor: Team YouCan